Στον απόηχο των γαλλικών εκλογών
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών ανέδειξε ως διεκδικητές για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας τον 39 ετών Εμανουέλ Μακρόν και την 48χρονη Μαρίν Λεπέν. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε΄ Δημοκρατίας, που έχει θεμελιωτή τον στρατηγό Ντε Γκολ, ο εκπρόσωπος της κεντροδεξιάς δεν συμμετέχει στον Β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο εκπρόσωπός της Φρανσουά Φιγιόν πήρε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε προεδρικές εκλογές, παρά το ότι είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προοπτικές.
Τον Ιανουάριο του 2016 οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι θα ελάμβανε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το 44,1% των ψήφων. Στις εσωτερικές εκλογές της κεντροδεξιάς, τον Νοέμβριο του 2016, αναδείχθηκε εκπρόσωπός της στις προεδρικές εκλογές, με το εντυπωσιακό ποσοστό 66,5% επί 4,3 εκατομμυρίων Γάλλων που εψήφισαν. Η υποψηφιότητά του είχε μια εξαιρετική δυναμική. Το σύνθημά του «οικογένεια, εθνική ταυτότητα, φιλελευθερισμός» είχε θετικό αντίκτυπο στην πλειονοψηφία των Γάλλων. Όμως ενόχλησε έντονα την μοντέρνα αριστερά. Ο Φιγιόν έπρεπε να εξοντωθεί πολιτικά. Η σε βάρος του αδυσώπητη επίθεση δόθηκε όχι σε πολιτικό επίπεδο, αλλά σε ηθικό. Σε καθημερινή βάση η κοινή γνώμη βομβαρδιζόταν επικοινωνιακά με το σκάνδαλο, ότι η σύζυγός του πληρωνόταν από το Δημόσιο, ως σύμβουλός του, χωρίς να εκτελεί τα σχετικά καθήκοντα. Λυντσάρισμα ηθικό, με καθημερινές τηλεοπτικές δίκες. Ο Φιγιόν πιάστηκε στις δαγκάνες των αντιπάλων του και επικοινωνιακά τελείωσε.
Το σοσιαλιστικό Κόμμα καταποντίστηκε στο 6%. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής Ολάντ που πλήρωσε. Πολιτική τιμωρία του Ολάντ και του Κόμματός του, αλλά το κακό έχει επιτελεστεί. Η Γαλλία διέρχεται σοβαρή οικονομική, ηθική και κοινωνική κρίση και έχασε το διεθνές κύρος της και μεγάλο μέρος της ισχύος της.
Ο Μελανσόν απέσπασε ψήφους από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, εγκαταλείποντας τις ολοκληρωτικές θέσεις του ΚΚΓ, αλλά απέτυχε να είναι στον δεύτερο γύρο. Ο πρώτος στις ψήφους και πιθανότερος νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρόν είναι «ο κ. Τίποτε». Δήλωσε και με το βιβλίο του «Επανάσταση» ότι δεν είναι σοσιαλιστής, ούτε φιλελεύθερος, ούτε συντηρητικός, είναι όμως όλα αυτά μαζί, ως «κεντρώος», που εκτιμά και τους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς… Επαγγέλλεται ότι έτσι θα πάει «μπροστά» ( έτσι έλεγε και την κίνησή του) τη Γαλλία… Ο κ. Ριχ. Σωμερίτης σημείωσε ότι το σύνολο της Αριστεράς θεωρεί τον Μακρόν, «άνθρωπο του τραπεζικού κεφαλαίου»…
Τέλος η Μαρίν Λεπέν, με εντυπωσιακό ποσοστό ψήφων είναι υποψηφία στον β’ γύρο για την προεδρία της Γαλλίας. Αποτελεί το πρότυπο της δημαγωγίας. Εκμεταλλεύτηκε την αποτυχία των Κομμάτων που κυβέρνησαν τη Γαλλία και τώρα χειραγωγεί μέρος των Γάλλων, καλλιεργώντας το θυμό τους και τους φόβους τους.
Ένα γενικό συμπέρασμα των εκλογών είναι πως η Γαλλία πάσχει από έλλειψη πολιτικών προσωπικοτήτων και δεν έχει πολλές ελπίδες να ξεπεράσει την κρίση που από χρόνια τη βασανίζει.-