Το πρόβλημα του Προέδρου
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Ενώ έχει γράψει σκληρούς χαρακτηρισμούς για τα δύο πρώτα Μνημόνια και για τα μέτρα που συνεπάγονταν, υπέγραψε το επαχθέστατο τρίτο Μνημόνιο και υπογράφει συνεχώς Νόμους και Προεδρικά Διατάγματα, με σκληρότερα των δύο πρώτων Μνημονίων μέτρα.
Στο βιβλίο του « Το λυκόφως των πολιτικών ηγεσιών – Αιτία ή αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης;», που κυκλοφορήθηκε το 2011 από τις εκδόσεις Λιβάνη, ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ότι οι διατάξεις και τα μέτρα που ελήφθησαν με τα δύο πρώτα Μνημόνια «δρομολόγησαν μια καταστροφική υφεσιακή πορεία για την ελληνική οικονομία». Μάλιστα επαινεί τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι ως Αξιωματική Αντιπολίτευση «είχε εγκαίρως επισημάνει αυτά που ο καθένας μπορούσε να διακρίνει», πως «μέτρα χωρίς καμιά αναπτυξιακή προοπτική, αλλά, όλως αντιθέτως, με αμιγώς εισπρακτικό χαρακτήρα θα οδηγούσαν ταχύτατα στην απώλεια εισοδήματος, στο στέγνωμα της αγοράς, στη διάλυση κυρίως της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και στη γιγάντωση της ανεργίας».
Ο κ. Παυλόπουλος δεν αρκείται στις πάρα πάνω διαπιστώσεις. Αναφέρει ορισμένα παραδείγματα της «νεοφιλελεύθερης καταιγίδας», όπως χαρακτηρίζει τα μέτρα που ελήφθησαν με τα δύο πρώτα μνημόνια. Αυτά, όπως γράφει, είναι «οι πρωτοφανώς υψηλοί φορολογικοί συντελεστές», «η φορολογική λαίλαπα», «οι γενικευμένες περικοπές μισθών και συντάξεων», «η ουσιαστική αποδυνάμωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων», «η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων» και «η υπονόμευση βασικών συστατικών στοιχείων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».
Η «νεοφιλελεύθερη καταιγίδα» των δύο πρώτων Μνημονίων, που ο κ. Παυλόπουλος κατακεραύνωσε, στο τρίτο Μνημόνιο κατέστη μίγμα νεοφιλελεύθερου και νεοκομμουνιστικού τυφώνα. Η φοροεισπρακτική πολιτική έγινε σκληρότερη, η ύφεση μεγαλύτερη και η ανεργία συνθλίβει το λαό, ιδιαίτερα τους νέους. Οι φορολογικοί συντελεστές και γενικά όλοι οι φόροι παρέμειναν, με πρώτο τον ΕΝΦΙΑ, παρά τις υποσχέσεις και τα όσα έχουν πληρώσει οι πολίτες στα οκτώ χρόνια της κρίσης. Σε κάθε αναπτυξιακό μέτρο μπαίνει μια τρικλοποδιά. Παράδειγμα το Ελληνικό και το φυσικό αέριο.
Από τα μέτρα θίγονται ιδιαίτερα οι νέοι επιχειρηματίες. Παράδειγμα, το ειδικό καθεστώς, που ενεργοποιήθηκε το 1993 και έδινε κίνητρο σε ένα νέο να δοκιμάσει την τύχη του στο επιχειρείν, με το να μην πληρώνει για ένα διάστημα ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ, καταργήθηκε με τον «νόμο Κατρούγκαλου». Στεγνωμένος οικονομικά ο λαός έχει αδυναμία να πληρώσει τα βάρη που του επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Συνεχίστηκαν οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων.
Οι προηγούμενες της σημερινής κυβερνήσεις, με παρελκυστική τακτική, δεν προχώρησαν στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, που κατάγγειλε ο κ. Παυλόπουλος, θα υποχρεωθεί ο ίδιος να τις υπογράψει! Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς αν το προαναφερθέν βιβλίο οδήγησε τον κ. Παυλόπουλο στον προεδρικό θώκο. Το βέβαιο είναι πως επειδή «scripta manent» τα όσα έγραψε και τώρα πράττει θα τον συνοδεύουν στην υπόλοιπη ζωή του.-