Η Σμύρνη γεννά μελαγχολία
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Η Σμύρνη γεννά μελαγχολία στους Έλληνες. Μας θυμίζει τη Γενοκτονία των προγόνων μας της Μικράς Ασίας και την τραγική απώλεια της, μετά από 3100 χρόνια συνεχούς παρουσίας, ανθήσεως και προσφοράς του εκεί Ελληνισμού. Με την πρόσφατη εκεί συνάντηση των κ. κ. Τσίπρα και Νταβούτογλου έχομε έναν ακόμη λόγο να μελαγχολούμε.
Η τουρκική κυβέρνηση διαχειρίστηκε έντεχνα την κρίση στη Μέση Ανατολή και με τις εκβιαστικές καταστάσεις που προκάλεσε, χρησιμοποιώντας ως όπλο τους πρόσφυγες και τους πολυπληθέστερους μετανάστες σε βάρος της Ελλάδος και της Ευρώπης, πέτυχε πολλά οφέλη υπέρ της, έστω και αν το παζάρι δεν έχει τελειώσει ακόμη… Αντίθετα η κυβέρνηση Τσίπρα οδήγησε την Ελλάδα σε μιαν ακόμη κρίση, που δεν μπορεί να διαχειριστεί.
Η κατάσταση οδηγεί τη σκέψη στους δύο άνδρες. Ο κ. Νταβούτογλου, 57 ετών, είναι βαθύς γνώστης της ιστορίας της χώρας του. Έχει διδακτορικό στις πολιτικές επιστήμες και κατείχε θέση καθηγητού και διευθυντού στο τομέα Δημοσίων Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Μπεϊκέντ της Κωνσταντινούπολης. Θεωρείται ο θεωρητικός του νεοοθωμανικού δόγματος, που προωθεί η κυβέρνησή του. Στο βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος» (Σημ. Έχει κυκλοφορηθεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Ποιότητα») διατυπώνει την άποψή:
« Οι κοινωνίες οι οποίες έχουν στέρεες δομές και κατέχουν μία πολύ ισχυρή θέληση του ανήκειν και της ταυτότητας…και μπορούν με αυτή την αίσθηση να κινητοποιήσουν τα ψυχολογικά, κοινωνιολογικά, πολιτικά και οικονομικά στοιχεία, έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν στρατηγικά ανοίγματα ικανά να ανανεώνονται συνεχώς. Αντιθέτως οι κοινωνίες που ζουν μια κρίση ταυτότητας και τη μετατρέπουν σε μία καταστροφή πολιτισμού περιέρχονται σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο παραδομένες στη δίνη των ψυχολογικών, κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών διακυμάνσεων».
Ο κ. Τσίπρας, 42 ετών, έχει τελειώσει πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ και η μεταπτυχιακή του εργασία είχε τίτλο «Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και η έντασή τους στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα. Εστίαση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος». Από την ηλικία των 14 ετών οργανώθηκε στην ΚΝΕ και έκτοτε ακολουθεί συνδικαλιστική και πολιτική καριέρα. Σύμβουλός του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο ΥπΕξ κ. Νίκος Κοτζιάς. Έχει ασχοληθεί με την ελληνική πολιτική στα Βαλκάνια, σε βιβλίο του διατυπώνει στρατηγικές για το μέλλον της Ελλάδος «σε έναν κόσμο που αλλάζει», αλλά πάντως δεν είναι ειδικός στις διεθνείς σχέσεις.
Ο κ. Τσίπρας εκτιμά τη σκέψη και την ιδεολογία του καθηγητή του στο ΕΜΠ και σήμερα Υπουργού, συμβούλου και συνεργάτη του κ. Αρ. Μπαλτά. Αυτός στο βιβλίο του «Αντικείμενα και όψεις εαυτού» γράφει: «Οι σημερινοί Νεοέλληνες έχουμε πρόβλημα με την ταυτότητά μας, επειδή είμαστε προϊόντα, αλλά και θύματα, εκείνου του αστερισμού μύθων, δοξασιών, ιδεοληψιών, αλλά και διορατικών και γόνιμων συλλήψεων…». Αυτό είμαστε, κατά τον κ. Μπαλτά, οι Νεοέλληνες… Με αυτές τις σκέψεις και τις αυτόματες συγκρίσεις μπορεί κανείς να μη μελαγχολεί;…-