Έλληνες και φιλέλληνες
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Οι Έλληνες ζούμε πρωτοφανείς εμπειρίες κυβερνητικής ανικανότητας. Ζούμε την αποκορύφωση του τίποτε στα μείζονα τρέχοντα ζητήματα που άμεσα μας αφορούν όλους. Στα ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό, το φορολογικό, το προσφυγικό, στα οποία θα έπρεπε χωρίς καμία χρονοτριβή να υλοποιηθούν λύσεις δίκαιες και αποτελεσματικές, βιώνουμε την ημιμάθεια, την προχειρότητα της σκέψης, την απραξία, τις εμμονές σε ιδεολογίες πεθαμένες, τους ερασιτεχνικούς πειραματισμούς.
Παρακολουθούμε εξάλλου με δέος το ξεχαρβάλωμα των θεμελιωδών Αξιών, που έχουν σχέση με την επιβίωσή μας ως Ελλήνων. Η σύμφωνη με την παραδοσιακή και πλούσια κουλτούρα μας Παιδεία, η υπεράσπιση των συνόρων της χώρας, η προστασία της Οικογένειας, η ελευθερία της έκφρασης, η διατήρηση της ειρηνικής διαβίωσης και κυρίως η αντιμετώπιση της ζωής ως υπέρτατης Αρχής υφίστανται δύσκολα επανορθώσιμες αλλοιώσεις.
Όλοι οι Έλληνες είμαστε πάνω στο σκάφος «Η Ελλάς», που πλέει υπό δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες και ανάμεσα σε βράχους και υφάλους. Υπό αυτές τις συνθήκες αναθέσαμε την πλοήγησή του σε ευειδή και φιλόδοξο νέο, αδαή όμως καπετάνιο. Τώρα με δέος και ανησυχία παρακολουθούμε την πορεία του σκάφους, χωρίς να μπορούμε να παρέμβουμε στη διακυβέρνησή του. Όμως θα υποστούμε όλοι τις συνέπειες των λαθών του κυβερνήτη και του πληρώματός του…
Στην κατάστασή μας ψάχνουμε για φιλέλληνες και δεν τους βρίσκουμε. Και γιατί να τους βρούμε; Εδώ και καιρό δεν είμαστε το κέντρο του σύμπαντος, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τους άλλους να μας υπηρετούν και να μας δίνουν δανεικά και αγύριστα. Φιλέλληνες στις ξένες κυβερνήσεις δεν υπάρχουν, δεν υπήρχαν ποτέ. Και δεν δίνουμε στους φιλέλληνες ευκαιρίες να μας υποστηρίξουν. Σήμερα διεθνώς θεωρούμαστε ακαμάτηδες, που χόμπι μας είναι να κοροϊδεύουμε τους άλλους, για να ζούμε εμείς καλά…
Φέτος είναι η 190ή επέτειος της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου. Ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση των πολιορκουμένων Ελλήνων εντυπωσίασε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Όπως έγραψε ο Κωστής Παλαμάς «εντός των τειχών δεν υπήρχαν πλέον ούτε άνδρες, ούτε γυναίκες, ούτε γέροντες, ούτε παιδιά, ούτε ασθενείς, ούτε πληγωμένοι. Υπήρχαν απλούστατα ήρωες». Οι φιλέλληνες εμπνεύσθηκαν από τον ηρωισμό των Μεσολογγιτών. Ο σπουδαίος Άγγλος ποιητής λόρδος Βύρων (1788-1824) πέθανε στο πολιορκημένο Μεσολόγγι έχοντας γράψει πως απόδειξη της αγάπης του προς τους Έλληνες είναι η θυσία της ίδιας του της ζωής για την ελευθερία τους. Ο Ελβετός Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ (1798-1826) κλείστηκε στο Μεσολόγγι, ασπάστηκε την Ορθοδοξία, παντρεύτηκε Ελληνίδα έκαμε μαζί της δυο παιδιά και όλοι μαζί θυσιάστηκαν κατά την Έξοδο.
Οι φιλέλληνες ήταν ένα ολόκληρο χειμαρρώδες λαϊκό κίνημα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Εμπνεόταν από τις Αξίες και τον ηρωισμό των Ελλήνων και υποχρέωσε τις Κυβερνήσεις να αποδεχθούν την ελευθερία μας. Τώρα οι φιλέλληνες ποιούς να προβάλλουν για να πείσουν τις κυβερνήσεις τους; Τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και τη συντροφία τους;…-